onsdag 14 november 2012

Twilight Breaking Dawn 2

En kompis från skrivgruppen har länkat en sida som hette "Twilight and relationships" som verkligen sätter fingret på all skit som böckerna spyr ur sig, vilka ideal de förespråkar och varför Bella är en sådan kass förebild och jag måste hoppa på det här tåget. Jag har saker att säga, Bellor att såga, Edwardar att sticka pålen i.

Jag har läst Twilight-böckerna flera gånger, gillat dem och till och med försvarat dem emellanåt. Visst, jag har reagerat på Bellas apati, hennes brist på vilja och självbevarelsedrift, men viftat bort det med ett "Äh, det är ju fantasy, han är vampyr. Då får kärleken vara hur överdimensionerad den vill."

Men ärligt talat, är det så enkelt? Vad är det för ideal för tonåringar(människor i alla åldrar) som läser Twilight? Jag blir mer och mer skeptisk och kritisk. Därför tänker jag sammanfatta, på svenska(för att det var långt och på engelska) vad det handlar om:

Bajskorv nummer ett - du är ingenting utan en man
Hela Bellas liv kretsar kring män och relationer med dem. Hon är något att slåss över, ängslas över och något att skicka runt som en haschpipa på en Phishkonsert(liknelsen är från hemsidan, jag har varken rökt hasch eller lyssnat på Phish, men gillar andemeningen).

Bella har inga egna hobbies(meka - bara med Jacob), inga egna framtidsdrömmar(förutom gifta sig med Edward och bli vampyr, kanske läsa på universitetet, men bara med Edward och för att det är det han tycker att hon ska göra), inga vänner som inte hör samman med Jacob eller Edward - de få vänner hon har skiter hon fullständigt i om hon får vara med Edward istället. Bella är inte intresserad av varken utbildning eller något liv utanför sitt förhållande.

Livet kretsar kring dessa fantastiska män som av någon outgrundlig, övernaturlig anledning finner henne attraktiv. Så -

Korv två - Bellas självförtroende
Bella tycker att hon inte är något att ha. Innan hon blir tillsammans med Edward, såklart. Om en SÅ perfekt kille kan tycka om henne, då kanske hon är värd någonting. Hon ser sig som tråkig, klumpig, ful och töntig, trots att allt pekar på motsatsen. Det enda hon duger till är att ta hand om sin pappa. Ja, och hon är hyfsad i skolan också.

Är det romantiskt att drömprinsen ser förbi ditt påstått tråkiga yttre? Är det sjukt att lägga hela sin självkänsla i händerna på någon annan? Är det hälsosamt att han är så perfekt och överlägsen henne att stackars tråk-Bella ska vara tacksam för varje uns av tillgivenhet som Edward visar?

Bajskorv tre - Kvinnans uppgift är att gifta sig och föda barn. Punkt slut.
Bellas bedrifter är lätträknade. Vad åstadkommer hon i fyra böcker? Förutom examen och deltidsjobb? Jo - gifta sig, ha massa sex, föda barn och bli vampyr(alltså bli odöd för Edwards skull).

Det faktum att hon får barn ses av de andra kvinnliga vampyrerna(Rosalie, särskilt) som ett mirakel, ett underverk som de skulle ge hela sitt eviga liv för att få uppleva. Barnlösheten är ett tomrum som de aldrig kan fylla, de har svikit sin kvinnliga plikt. De får helt enkelt försöka nöja sig med evig ungdom, skönhet, övernaturlig styrka och rikedom.

Bajskorv fyra - Misshandel och dominans
Edward kastar Bella i ett glasbord, han dunkar henne gul och blå i sänghalmen, han vill ÄTA henne. Edward hotar Jacob, sin rival, och försöker tvinga Bella att sluta umgås med honom. Han bryter sig in på natten och ser på henne när hon sover. Han förföljer henne. Men det är inte med meeening som Edward skadar henne. Han kan inte rå fööör att hennes blod luktar så gött. Han äääälskar henne. Och han följer bara efter henne för att hon ska vara sääääker.

Både Bella och Edward är villiga att begå självmord om de inte får leva tillsammans. Tack, Stephanie.

Och Jacob - tvingar sig till en kyss. Visst, Bella ger honom en snyting, men sen kommer hon på att hon kanske också har känslor?!

Det är kanske fantasy, vampyrer kanske är våldsamma blodsugare, men är det här nåt att uppmuntra? Ska tonårstjejer tycka att detta är romantiskt? Är vi viljelösa våp i väntan på drömprinsen? Är killar dominanta sociopater och kvinnomisshandlare?

Nej till team Edward. Nej till team Jacob.
Ja till team Katniss. Och Buffy.

8 kommentarer:

  1. Och Faith, för hon är cool och hård.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tycker du? Jag upplevde aldrig Faith som jobbig...

      Jag säger också Ja till team Katniss, Buffy och Faith. :)

      Radera
    2. Hon var så dum hela tiden. Taskig och skadad liksom!

      Radera
    3. Vi skulle ju egentligen kunna räkna upp nästan alla karaktärer som har varit med i Buffy här, om vi ska räkna de coola manliga karaktärerna också (till skillnad från när vi bara räknade de coola kvinnliga karaktärerna och bara kunde räkna upp hälften). :P

      Joss Whedon är ju lite bättre på hela karaktärsskapar-biten än Stephenie Meyer är... Och alla andra bitar av skrivandet...

      Radera
  2. Du är dum. Faith är vrålsnygg och supercool, inte alls jobbig. Hon blev ju snäll senare :D

    SvaraRadera
  3. Nej, hon gjorde för mycket skit, man hade bara ångest när hon var med. Annars - heja hela team Buffy & co!

    SvaraRadera